Dystopie,  Young Adult

Recensie: Vrees me – Tahereh Mafi

Samenvatting
Juliette zit opgesloten in een klein kamertje. Eens in de zoveel tijd mag ze onder de douche en op random tijden krijgt ze haar eten. Waarom ze daar zit? Juliette is gevaarlijk. Haar aanraken kan dodelijk zijn. De mensen zien haar als een groot gevaar en ze hebben geen idee wat ze met haar moeten. Nu zit ze daar al 264 dagen, omdat ze iemand heeft gedood. Ze heeft een fascinatie voor cijfers en kan haar gedachten kwijt in een notitieboekje. In haar dromen komt terugkerend een vogel voorbij, wat heeft dat te betekenen?

Terwijl ze daar zit veranderd de wereld om haar heen. De mensen waren de wereld aan het vergiftigen. Het Herstel kwam met een oplossing en de mensen besloten deze organisatie te volgen. Dit met grote consequenties. Nu leven de mensen onder het regime van Het Herstel.

Op een dag krijgt Juliette gezelschap in haar kamertje. Ze weet niet zo goed wat ze ermee aan moet. Hij mag haar niet aanraken, dat kost hem zijn leven. Net op het moment dat Juliette zich aan het openstellen is voor de jongen (die ze kent uit haar verleden), worden ze beide uit het kamertje gehaald. Juliette ontmoet Warner. Warner staat aan het hoofd van het district, is 19 jaar en ontzettend knap. Warner wil Juliette tot een wapen maken.

Juliette krijgt een mooie kamer, lekker eten en fijne kleding. De jongen die ze van vroeger kent heet Adam en is haar persoonlijke bewaker. Tussen hun groeit langzaam de liefde en wat blijkt? Adam kan Juliette aanraken. Warner raakt steeds meer geobsedeerd door Juliette en zet haar voor een aantal confronterende situaties. Adam en Juliette besluiten te ontsnappen. Bij die poging komen ze in de wereld terecht. Vanaf hier start de oorlog van Juliette tegen Het Herstel. Weten zij en Adam uit handen van Warner te blijven? Tijdens deze tocht leert Juliette steeds meer over zichzelf en komen zij en Adam een onverwachte partner tegen. Deze partner heeft alles goed voor elkaar en kan toch wel eens de concurrentie van het Herstel zijn. Gaat Juliette de strijdt aan met Warner en kan ze zichzelf de baas worden?

Beoordeling
Dit eerste boek van de ‘Touching Juliette serie’ lag al een hele tijd op mij te wachten. Enerzijds werd ik er door gefascineerd en anderzijds stond het mij tegen. De voorkant vind ik nog steeds heel intrigerend. Aangezien elk boek zo’n mooi oog op de voorkant heeft, is dat toch een aandachtstrekker. Heel veel details te zien, die uiteindelijk goed in het boek worden uitgelegd. Het stond mij een beetje tegen omdat ik niet zo goed wist wat te verwachten. Door de vele positieve reacties toch dit boek opgepakt.

Deze uitgave is al wat ouder (hardcover, maart 2018) , maar is niet onprettig om te lezen. De bladzijdes zijn dik en de regelafstand is prettig. Hierdoor vlieg je door de bladzijdes heen. De schrijfstijl is in het begin wennen. Dit komt mede doordat er dubbele dingen in de zinnen worden gezegd. Een deel daarvan is gemarkeerd door een streep door de letters. Dit geeft aan wat Juliette letterlijk denkt. Als je eenmaal die stijl onder de knie hebt, is dat niet meer storend om te lezen.

Het begin was een beetje taai en nietszeggend. Ergens nieuwsgierig makend, maar net niet genoeg. Ik heb even flink door moeten bijten, maar ik beloof het wordt steeds beter. Mafi heeft aan alle facetten gedacht. Een fijne world building, goede karakterbeschrijvingen, liefdes, medestanders, tegenstanders, bijzondere gaves van mensen. Soms doet het boek mij een beetje denken aan de Grisha boeken van Bardugo. Een meisje met een gave die de wereld gaat redden, dat is wat in de Grisha boeken ook zo is. Hoewel de vaart goed in het verhaal wordt gehouden door verschillende gebeurtenissen is soms het zelfmedelijden van Juliette vervelend. We lezen in dit boek vanuit het perspectief Juliette en je wordt meegenomen in al haar gedachtes. Die gedachtes zitten soms vol zelfmedelijden en op sommige moment is dit irritant. Mijn letterlijke gedachte: ‘En doooorrrrr, kom op!’. Anderzijds leer je haar heel goed kennen en kunnen je, je ook inleven.

Mafi heeft een talent voor het mooi opbouwen van zinnen en het vertellen van een verhaal. Zeker een aanrader als je opzoek bent naar een dystopische YA.

Nieuwsgierig geworden? Koop nu de paperback voor 10 euro!

Heb je nu meerdere boeken en heb je geen idee in welke volgorde je ze moet lezen? De uitgever, Blossom Books, heeft ze op een rij gezet. Bekijk de volgorde hier.

Overall Score

Unravel Me

SamenvattingJuliette zit opgesloten in een klein kamertje. Eens in de zoveel tijd mag ze onder de douche en op random tijden krijgt ze haar eten. Waarom ze daar zit? Juliette is gevaarlijk. Haar ...

  • Schrijfstijl
  • Karakters
  • Plot
  • Originaliteit
  • Worldbuilding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.