Bookstagram,  Fantasy,  Young Adult

Recensie: De genezer van Zalindov

Afgelopen maand, juli 2021, bracht Boekerij de limited edition van ‘De genezer van Zalindov uit’ een Young Adult Fantasy boek. De eerste uitgave is gelimiteerd en op is op. Het boek heeft binnenin een persoonlijke brief van Noni, een puzzelopdracht en vooral een zeer gedetailleerde kaart van Zalindov als schutblad. Die je heel goed kunt gebruiken tijdens het lezen. De buitenkant bestaat uit een linnenomslag met daarop een gouden opdruk. Wat het toch extra chique maakt. Om de linnenkaft zit een papierenkaft met een prachtige illustratie waarbij de blaadjes een extra glimmer hebben. Dit boek is zeker een plaatje!

Kiva in Zalindov 

Kiva is 10jaar geleden, samen met haar vader, onschuldig naar gevangenis Zalindov gebracht. Die 10 jaar waren niet makkelijk, maar ze leerde vooral hoe ze zich wel en niet moest gedragen. Ze werd een overlever. De geheime briefjes van haar zus en broer hielden haar op de been, hun belofte om haar te redden werd het anker van Kiva. In de gevangenis zijn verschillende taken. Werken in de tunnels tot aan werken op de boerderij. De plek waar je werkt bepaald hoe lang je te leven hebt. Kiva is de enige genezer in de gevangenis. Ze verzorgt nieuwe gevangenen en behandeld gevangenen tegen hun wonden. Op een dag verschijnt er een belangrijke nieuwe gevangene. Er wordt gefluisterd dat zij de Rebbellenkoningin is. Haar doel is om haar land terug te veroveren. Kiva doet wat ze kan, maar komt er achter dat de koningin zeer ziek is. De rebellenkoningin of ook wel Tilda is niet alleen naar de gevangenis gebracht, maar ook veroordeeld tot de elementenproeven. Helaas is ze niet in staat om die te doen, Kiva besluit om haar plaats in te nemen. Om zo de koningin in leven te houden en te strijden voor haar eigen vrijheid. Want dat is hun beloning; voor beide vrijheid. Lukt het haar niet, dan zijn ze beide tot de dood veroordeeld. Uiteindelijk is Kiva niet alleen met de elementenproeven bezig. Ze probeert Tilda in leven te houden, er breekt een ziekte uit die veel gevangenen het leven kost en er arriveert nog een gevangene. Een bijzondere jongeman die erg op haar gesteld raakt. Weet Kiva de elementenproeven te overleven? Weet ze Tilda beter te maken? Kan ze Tipp in leven houden? Komt ze achter de oorzaak van de ziekte? Om op die vragen antwoord te krijgen, moet je zeker zelf gaan lezen.

Noni weet sterke karakters met een verhaal neer te zetten

Noni is nog een onbekende schrijver, maar dit boek zorgt zeker voor meer bekendheid. Ze heeft een zeer goed verhaal neergezet. Het verhaal lees je vanuit Kiva, de hoofdpersonage uit het verhaal. Vanuit haar perspectief maken we kennis met de andere personages Jaren, Tipp, Naari, Mot en Rooke. Tijdens het lezen beleef je de emoties van Kiva intens mee en leer je haar goed kennen. Ook is er voldoende ruimte voor beschrijving van de andere personages zodat je die leert kennen en begrijpt dat ze een belangrijk onderdeel van het verhaal zijn. Door de manier van schrijven kun je goed meeleven en wil je ook heel snel doorlezen. Je wil weten wat er gaat gebeuren. Tijdens het lezen sluit je de personages in je hart. Tipp omdat hij met zijn energie en enthousiasme altijd het lichtje is, Kiva om haar voorzichtigheid, dapperheid en doorzettingsvermogen, Naari voor haar vriendelijkheid, dapperheid en gerechtigheid en als Jaren omdat hij toch die knappe hunk is die het goed wil doen.

Worldbuilding

Uniek aan dit verhaal is de plek waar het zich afspeelt. Het is een fantasiewereld, maar speelt zich specifiek in de gevangenis af. Een plek die we in fantasieverhalen niet vaak tegenkomen en wat uniek is. Door de prachtige plattegrond kun je makkelijk door de gevangenis laveren en Kiva prima volgen in haar avonturen. Wel is het jammer dat er geen plattegrond van Evalon zelf in zit. Er worden in het verhaal meerdere plaatsen genoemd, het zou fijn zijn als die plaatsen ook gevisualiseerd zouden zijn. Wellicht komen we dat in het volgende deel tegen.

Plot

Als je een doorgewinterde (fantasie)lezer bent dan gaat het verhaal zoals je verwacht. Er zitten niet veel momenten dat je van je stoel afvalt van verbazing. Ik heb echt een aantal momenten gehad dat ik ging voorspellen en daadwerkelijk kwam dat uit. Totdat ik bij het einde kwam. Want daar zit echt een enorme cliffhanger of een ENORM plot. Persoonlijk vond ik die echt gaaf, dat zag ik niet aankomen en dan verdien je punten. Het zorgt ervoor dat je nog eens teruggaat in het verhaal en dan vallen er allerlei puzzelstukjes op hun plek. Dan denk je ‘wauw!’. Op die manier kom je er achter hoe Noni dit verhaal heeft uitgedacht en in de puntjes heeft uitgewerkt. Dat is zeker een extra punt. Want we houden niet van losse eindjes en die zijn er nu zeker niet.

 

In ‘De genezer van Zalindov’ is een mooi verhaal neergezet. Een flinke dosis fantasie, een rollercoaster aan emoties en zeker een stukje feiten die je doen denken aan de realiteit. Ik kijk uit naar het tweede deel. Hoe gaat het avontuur van Kiva verder?

Overall Score

De genezer van Zalindov

Afgelopen maand, juli 2021, bracht Boekerij de limited edition van ‘De genezer van Zalindov uit’ een Young Adult Fantasy boek. De eerste uitgave is gelimiteerd en op is op. Het boek heeft ...

  • Schrijfstijl
  • Karakters
  • Plot
  • Originaliteit
  • Worldbuilding

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.